VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

ANWB: geef paspoort nooit af

Geplaatst op: 08-06-2016, 11:24:11

De ANWB wil dat vakantiegangers hun paspoort niet meer hoeven af te geven bij accommodaties en verhuurbedrijven, vanwege de identiteitsfraude die op de loer ligt.

De bond vraagt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) in een brief actie te ondernemen. "De vakantieperiode breekt weer aan en dat is dé tijd waarbij mensen risico lopen omdat zij zich vaak bij aankomst in hotel of camping moeten identificeren door hun paspoort of identiteitskaart in te leveren of te laten kopiëren", zegt Markus van Tol van de ANWB.

De ANWB raadt mensen aan het burgerservicenummer (BSN) af te dekken. "Want met die gegevens is het voor iemand met slechte bedoelingen mogelijk om bijvoorbeeld een telefoonabonnement af te sluiten, bankrekening te openen of een lening af te sluiten op jouw naam. Bij ruim een derde van de meldingen van identiteitsfraude, is het probleem begonnen nadat iemand zijn paspoort of kopie ervan ergens had achtergelaten", aldus Van Tol.

Kopietjes

"Oproepen van de overheid om voorzichtig te zijn met je gegevens, leiden nog tot niets. Vandaar dat we nu om rigoureuze maatregelen vragen van de bewindsman, niet alleen in ons eigen land maar in heel Europa. Talloze hotels, campings of verhuurbedrijven vragen nog altijd om een paspoort. Recreatiebedrijven maken vaak een kopie om die later in de administratie te verwerken", aldus de zegsman.

Volgens Van Tol zijn al ruim twee miljoen mensen in het verleden slachtoffer geweest van identiteitsfraude. "Dan praat je over een schadepost van zo'n 3 miljard euro. In bijna de helft van de gevallen gaat het om financiële identiteitsfraude, bijvoorbeeld door skimmen. Bijna 20 procent van de slachtoffers kreeg te maken met ID-fraude via internet, bij 10 procent was sprake van het gebruik van andermans identiteit om straffeloos een overtreding of misdrijf te begaan, terwijl eenzelfde percentage een vals burgerservicenummer gebruikte bij een huisarts of in een ziekenhuis."

BSN doorkrassen

Vaak gebruiken bedrijven een paspoort als borg. Daarvoor is een creditcard of een Camping Key Europe echter beter geschikt. Van Tol: "En als je dan toch je paspoort moet afgeven, zorg dan dat je een kopie geeft, waarop het BSN is doorgekrast."

Bron: www.dft.nl van 8 juni 2016

 

Vorige pagina